Baklängesmoms – Räkna moms baklänges

Baklängesmoms 

Baklängesmoms? Räkna moms baklänges? Momssatser i Sverige baklänges  – momssatser baklänges – räkna fram moms baklänges – marginalmoms eller påläggsmoms!

Räkna ut moms baklänges med marginalmoms

Marginalmoms (M) är den momssats som man använder för att räkna ut momsbeloppet baklänges (drar ifrån moms). Påläggsmoms (P) är den momssats man använder när man lägger till moms.

Marginalmomssatsen är bra att känna till ifall man får en faktura som är inklusive moms och momsdelen inte är särredovisat. Då är det bra att veta hur man ska gå tillväga ifall man vill veta hur stort ursprungsbeloppet är exklusive moms eller hur stor momsen är för att bokföringen och redovisning av moms blir rätt.

Räkna moms baklänges

Det finns en enkel formel för räkna fram både marginalmoms (M) eller påläggsmoms (P).

Formel: M = P/(1+P) eller P = M/(1-M)

Med hjälp av formeln så kan man räkna fram både marginalmoms eller påläggsmoms, men det förutsätter att man känner till den ena av momserna, dvs man måste antingen känna till hur stor marginalmomsen eller påläggsmomsen för att beräkna fram den andra.

Marginalmomssatser baklängesmoms 

I Sverige används följande momsskattesatser och marginal moms_

Momsskattesatser Påläggsmoms Marginalmoms
Allmän moms 25,00% 20,00%
Livsmedel och övernattningar 12,00% 10,71%
Dagstidningar, resor, kultur och konst 6,00% 5,66%

Exempel:

Ifall du har fått en faktura på 1 250 kr inklusive moms och du vet att påläggsmomsen är 25 % så kan du med hjälp av ovanstående formel och marginalmomsen räkna fram ursprungsbeloppet (exklusive moms) och momsbeloppet enligt nedan:

Momsbeloppet: 1250 kr * 0,20 = 250 kr
Ursprungsbeloppet: 1250 kr * (1-0,20) = 1 000 kr eller ifall du räknat fram momsen (1 250 kr- 250 kr = 1 000 kr)

This entry was posted in Räkna moms and tagged , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Baklängesmoms – Räkna moms baklänges

 1. Pingback: 12 % moms baklänges – så kan du räkna moms baklänges 12 %! | Moms

 2. Richard says:

  Varför räknar man inte såhär? Om priset är 1250kr inklusive moms och man vill räkna bort 25%.. Då tar man ju bara 1250/1.25=1000?

  • Moms says:

   Hej Richard,
   Givetvis kan man även räkna så, men för de flesta är det lättare med multiplikation än division. Det gäller framförallt ifall man vill göra en snabb huvudräkning på allmän moms (25%).

   De flesta kan räkna fram vad 10% blir av något. Genom att multiplicera det med 2 så får man fram momsbeloppet ganska enkelt. Sedan kan man räkna fram ursprungsbeloppet exklusive moms ganska enkelt genom subtraktion.

Comments are closed.