Moms hotell – moms på hotell, moms hotellrum & moms hotell Sverige!

Moms hotell – moms på hotell, moms hotellrum & moms hotell Sverige!

Hotellmoms – moms på hotell, hotellrum och andra tjänster som tillhandahålls av hotell (momssats).

Moms på hotell och hotellrum (hotellmomsen) skulle sänkas från 12 till 6 procent under 2008. Den främsta anledningen till detta var att hotellen inte skulle få ta del av den sänkta arbetsgivaravgift som regeringen införde för tjänsteföretag.

EU-kommissionen  ansåg nämligen att inga företag med fler än 250 anställda ska få en generell sänkning av arbetsgivaravgiften, och hotellen har ofta fler anställda än så.

Dock sänktes aldrig moms på hotell och hotellrum i Sverige, utan moms på hotell och hotellrum är fortfarande 12 procent.

Moms hotellrum & rumsuthyrning i hotellrörelse

Moms på hotell och hotellrum i Sverige är normalt 12 procent på rumsuthyrning i hotell-, pensionats- och vandrarhemsverksamhet eller liknande.

Momsen är 12 procent även för vissa andra tjänster som anses som ett naturligt led i rumsuthyrningen, t.ex. parkering, telefon, telefax, betal-tv, bad och bastu samt tvätt.

Undantag vid moms på hotell

Hotellfrukost anses inte som ett naturligt led i rumsuthyrningen. Momsen på hotellfrukost är därför 25 procent.

Konferensarrangemang med de tjänster som ingår räknas inte som rumsuthyrning. Momsen på detta är därför 25 procent. Logi för konferensdeltagare beskattas för sig med skattesatsen 12 procent.

This entry was posted in Moms, Momssats and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.